Anasayfa

Araştırma: Dünyanın en sürdürülebilir şirketleri ekonominin genelinden daha iyi performans göstermeye devam ediyor

Son iki yılda küresel enerji krizine ve diğer olumsuz etkilere rağmen dünyanın en sürdürülebilir şirketleri, gelirleri ve yeşil ekonomiye yapılan yatırımlar açısından pazar ortalamasının önünde performans göstermeye devam ediyor.

5 Dakikalık Okuma
|
Sürdürülebilirlik Stratejisi

Corporate Knights'ın Etkili Global 100 sıralaması, listede yer alan şirketlerin ekonominin geneline kıyasla daha üstün performans sergilediğini ortaya koyuyor.

Son iki yılda küresel enerji krizine ve diğer olumsuz etkilere rağmen dünyanın en sürdürülebilir şirketleri, gelirleri ve yeşil ekonomiye yapılan yatırımlar açısından pazar ortalamasının önünde performans göstermeye devam ediyor.

Corporate Knights tarafından yayınlanan dünyanın en sürdürülebilir, halka açık 100 şirketinin son sıralamasından çıkan sonuç, son 20 yıldır, daha yeşil şirketlerin daha fazla ticari fayda elde etme eğiliminin bozulmadan devam ettiğini gösteriyor.

Her yıl yayınlanan sıralama dünya genelindeki en büyük halka açık şirketleri, şirketlerin faaliyetlerinin, ürünlerinin ve hizmetlerinin insanlar ve dünya üzerindeki etkisi üzerinden değerlendirerek  niceliksel olarak sıralıyor.  

Analiz, Global 100'deki şirketlerin sermaye harcamalarının, AR-GE'lerinin ve satın almalarının yarısından fazlasını (%55) yeşil ekonomiye yönlendirdiğini, bu oranın, borsada işlem gören şirketler arasında ise sadece %17 olduğunu ortaya koyuyor.

Corporate Knights, Global 100 endeksinin var olduğu 20 yıl boyunca, endekste yer alan şirketlerin diğer şirketlere kıyasla daha yüksek toplam getiri elde ettiğini belirtiyor. Buna göre, 2005 ile 2023 yılları arasında, Globak 100’de yer alan şirketlerin genel ortalama getirisi %295.

Aynı dönemde, MSCI ACWI endeksine dahil olan en büyük şirketlerin %278 daha düşük toplam getiri elde ettiğini belirleyen Corporate Knights, daha çevreci bir iş modelinin ticari avantajlarına vurgu yapıyor.  

Kar amacı gütmeyen kuruluş, Global 100 şirketlerinin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının tetiklediği jeopolitik istikrarsızlık nedeniyle son iki yılda silah veya geleneksel fosil yakıt odaklı faaliyetlede görülen gelir artışından yararlanmadığı da göz önüne alındığında, bulguların özellikle dikkate değer olduğunu söyledi.

Corporate Knights CEO'su Toby Heaps, "Global 100 endeksi zaman içinde daha iyi performans gösterdi çünkü Global 100 şirketleri yeşil taahhütlerini yatırım dolarlarıyla destekliyor" dedi. "Temiz enerji gibi sürdürülebilir yatırım temaları katlanarak büyüyor.  Global 100, farklı sektörlerin, düşük karbonlu ekonomide gelişmesine yardımcı oluyor ve daha da gelişmeye hazırlanıyor."

Rüzgar türbini geliştiricisi Vestas, enerji devi Ørsted ve elektrikli araç üreticisi Tesla gibi önde gelen markaların yanı sıra, metal geri dönüşüm şirketi Sims Ltd. ve geri dönüştürülmüş nakliye paletleri üreten Avustralyalı Brambles gibi daha az bilinen şirketler de Global 100 sıralamasında yer alıyor.

Bu yılın en sürdürülebilir şirketi olarak Sims Ltd.'yi takip eden Brambles, sıralamada sürdürülebilir gelir ve yatırım konularında yüzde 100 puan alarak dikkat çekiyor.

Corporate Knights'ın verilerine göre Vestas üçüncü sırada yer alırken, ilk 10'da Taiwan High Speed Rail Corp, Banco do Brasil, Nordex, Schneider Electric ve Enphase Energy gibi şirketler de bulunuyor.

Corporate Knights ayrıca, fosil yakıtlardan uzaklaşma sürecini hızla tamamlayarak tamamen yeşil bir enerji şirketi haline gelen İtalyan enerji firması ERG SpA'ya Global 100 "pivot ödülü" verdi.

Heaps, "20 yıl önce Global 100 sıralamasını ilk kez yaptığımızda, yeşil ekonomi tuhaf bir fikirdi," diyor ve ekliyor: "Şimdi ise küresel ekonomik büyümenin en büyük itici gücü haline geldi ve Global 100'ün önümüzdeki 20 yıl ve sonrasında da öncü olmaya devam edeceği konusunda heyecanlıyız."  

Rapor, World Benchmarking Alliance'ın (WBA) 2030 yılına kadar sistemleri dönüştürme ve BM'nin Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları (Sustainable Development Goals - SDGs) doğrultusunda ilerleme sağlama konusunda dünyadaki en büyük etkiye ve potansiyele sahip  2.000 şirketin güncellenmiş sıralamasının yayınlanmasının ardından yayınlandı.  

WBA'nın her yıl güncellediği analiz, kendi sektörlerinde öne çıkan en iyi şirketleri detaylandırıyor ve bu yıl 86 farklı ekonomide faaliyet gösteren firmaları içeriyor.

WBA, bu yılın SDG2000 listesinde yer alan şirketlerin toplamda 45 trilyon dolarlık bir gelire sahip olduğunu ve bu durumun, bu şirketleri SDG’lere yönelik ilerlemeyi hızlandırma potansiyeliyle etkili bir konuma getirdiğini belirtiyor.  

Ancak kâr amacı gütmeyen kuruluş, bu şirketlerin değişimin aracıları olma konusunda büyük bir potansiyele sahip olmalarına rağmen, üçte birinden azının (% 29) Bilime Dayalı Hedefler girişimine (Science-Based Targets initiative - SBTi) onay için salım azaltma hedefleri sunmasıyla, birçoğunun sürdürülebilirlik çabalarını hızlandırmakta başarısız olduğunu ifade ediyor.  

WBA'ya göre, listedeki en yüksek gelire sahip 10 firmadan sadece teknoloji devi Apple ve perakendeci Walmart'ın şu anda SBTi tarafından tanınan iklim hedefleri var.  

WBA İcra Direktörü Gerbrand Haverkamp, şirketlerin dünya ihtiyaçlarına yeterli yanıt vermediğine dikkat çekerken, kurumsal şeffaflık ve hesap verebilirlik ihtiyacının daha fazla vurgulanması gerektiğini belirtti. Çevre politikalarının güçlendirilmesi ve daha katı düzenlemelerin, sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma sürecini hızlandırabileceği üzerinde durdu.  

Rapora göre, SDG2000 listesinin yarısından biraz fazlası Kuzey Amerika ve Avrupa merkezli şirketlerden oluşuyor.  

Ancak, analiz daha olumlu olarak, bazı şirketlerin sürdürülebilirlik konusunda öncülük ettiğini gösteriyor. Örneğin Ørsted ve Neste, diğer yeşil çabalarına ek olarak 2040 yılına kadar net sıfıra ulaşma taahhüdünde bulunarak sıralama listesinde en iyi performans gösteren şirketler arasında yer aldı.  

Ancak Haverkamp, WBA'nın son bulgularının kurumsal sürdürülebilirlik konusunda daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik ihtiyacının altını çizdiği uyarısında bulunarak, bunun daha zorlu düzenlemeler ve daha güçlü çevre politikaları yoluyla hızlandırılabileceğini öne sürdü.

Rapor, son olarak, dünya genelinde hükümetlerin kendi sınırları içinde sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşma sorumluluğuna ek olarak, iş dünyasının da gönüllü eylemle hareket ettiğini ancak daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini vurguluyor.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

5 Dakikalık Okuma
October 11, 2024

Avrupa yeşil hidrojen vizyonunu nasıl daha güçlü bir şekilde hayata geçirebilir?

10 Dakikalık Okuma
September 13, 2024

Bankalar net sıfır için söz verdikleri ölçüde yol kat edemedi

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor