Greenpeace’in yayınladığı yeni bir araştırma, Noel’de yapılan tren seyahatlerinin çevreyi kirleten uçuşlardan üç kat daha pahalı olduğunu tespit etti. Greenpeace, yılbaşı döneminde tren ve uçak bileti fiyatları arasındaki belirgin farkı eleştirerek, politika yapıcıları düşük karbonlu seyahatleri daha erişilebilir hale getirmeye çağırıyor. Yapılan analize göre, İngiltere ve Avrupa'nın popüler rotalarındaki ortalama tren biletleri, eşdeğer uçuşlardan 3,4 kat daha maliyetli.
Greenpeace’in açıklamasına göre, çevre dostu tren yolculuklarının daha pahalı olması, yolcuların çoğunlukla çevreyi kirleten uçuşları tercih etmelerine neden oluyor. Örneğin, Londra'dan Prag'a yapılan bir uçuşun maliyeti 15.30 Sterlin iken, aynı rota trenle yapıldığında maliyet 267.80 Sterlin'e yükseliyor.
İngiltere ve Avrupa'daki 22 popüler rota üzerinde yapılan analiz uçak biletlerinin çoğu durumda %82 oranında daha ucuz olduğunu ortaya koydu. Özellikle Londra'dan Barselona'ya trenle seyahat, uçakla seyahatten 8,7 kat daha pahalıya mal oluyor
Bu eğilim, kısa mesafe iç hat uçuşları için de geçerli. Örneğin, Bristol'den Newcastle'a yapılan bir tren yolculuğu, aynı rota üzerindeki yedi farklı seçenekten dördünde sürekli olarak daha pahalı çıkıyor. Buna göre, tren bileti uçak biletinden 2,8 kat daha maliyetli.
Çalışma ayrıca, Avrupa'daki 15 popüler destinasyonun tamamına doğrudan uçuş varken, bunlardan sadece üçünün - Amsterdam, Brüksel ve Paris - Londra ile doğrudan demiryolu bağlantısı olduğunun altını çiziyor.
Greenpeace İngiltere ulaştırma kampanyacısı Paul Morozzo, "Bu Noel'de en ucuz ulaşım şeklinin çevreyi kirleten uçak yolculuğu olması gerekmiyor." dedi. Morozzo, demiryollarına yapılan yetersiz yatırım ve karbon salımlarının etkin bir şekilde vergilendirilmemesinin, çevre dostu seyahat tercih edenleri dezavantajlı kıldığını vurguladı.
Uçakla seyehatin genellikle daha ucuz olmasına rağmen bir uçuş, eşdeğer bir tren seyahatinin beş katı kadar karbon salımına neden oluyor.
Kampanyacılar, havayolu şirketlerinin gazyağı vergisi ya da KDV ödemediğini ve son zamanlarda iç hat uçuşlarında Hava Yolcu Vergisi kesintisinden yararlandıklarını uzun süredir dile getiriyor. Böylelikle havacılık sektörü diğer ulaşım türlerine kıyasla daha az vergilendirilmiş oluyor.
Havacılık endüstrisi ise sürdürülebilir havacılık yakıtlarına, daha verimli filolara ve gelişmekte olan sıfır emisyon teknolojilerine yatırım yaparak salımlarını azaltmaya yönelik adımlar attığını belirtiyor.
Ancak, Greenpeace ve çevresi, iklim hedeflerine ulaşabilmek için kısa mesafeli uçuşların yasaklanması ve sık uçan yolcu vergisi getirilmesi gibi politikalarla uçuş talebini azaltacak adımlar atılması gerektiğini savunuyor.
Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr