Tüm dünyayı aşırı etkileyen yüksek sıcaklıklar devam ederken, Tokyo'nun merkezindeki sıcaklıklar mevsimsel ortalamanın yaklaşık 9 derece üzerine çıktı.
Hafta sonu, Japonya hükümeti yeni bir sıcak çarpması uyarısı yayınlayarak insanları dışarı çıkmaktan kaçınmaya ve risk altındaki komşularını kontrol etmeye teşvik etti. Japonya, aşırı sıcaklara karşı özellikle savunmasız bir ülke çünkü ülkedeki vatandaşların yaklaşık %30'u 65 yaşın üzerinde. Bu yüzden ülke dünyanın en yaşlı nüfuslarından birine sahip ve yüksek sıcaklıklar ülke genelinde birçok insanı etkiliyor.
Ülkedeki en sıcak yer, hafta sonu maksimum sıcaklığın 39.7°C'ye ulaştığı Tokyo'nun yaklaşık iki saat kuzeyindeki Kiryu şehriydi. Japonya Meteoroloji Ajansı'na göre Japonya'da tüm zamanlarda ölçülen rekor sıcaklık 41.1°C.
Uzun vadeli tarihsel veriler, Tokyo'nun on yıllardır daha da ısındığını gösterse de - ortalama yıllık sıcaklık son 100 yılda yaklaşık 3°C arttı - bu yıl mevsimlerden bağımsız olarak artan sıcaklık da bu eğilimi güçlendiriyor.
Bloomberg tarafından analiz edilen 1875'e kadar uzanan JMA izleme verilerine göre, Tokyo'nun merkezinde maksimum sıcaklıklar Pazartesi günü sezon ortalamasının 7C üzerinde 36.2°C'ye ulaştı. Dahası, Tokyo uzun süreli bir sıcak dönem yaşıyor, geçen çarşamba sıcaklıklar 37.5°C'ye ulaştı - bu, sezon ortalamasının 8.9°C üzerinde.
Tokyo gittikçe daha da sıcaklaşıyor
Tokyo Büyükşehir Hükümeti Çevre Bürosu'na göre, Tokyo iklim değişikliğinin yanı sıra, şehirler ısıyı hapseden yüksek bina ve yol yoğunluklarıyla kaplandığında ortaya çıkan kentsel ısı adası olgusundan da oldukça etkileniyor.
Tazmanya Üniversitesi'nde beşeri coğrafya ve planlama profesörü olan Jason Byrne, “Tokyo, Manhattan'da olduğu kadar fazla türden yüksek binalara sahip olmasa da şehrin orta yoğunluklu binaları, birbirine oldukça yakın bir şekilde kümelenmişlerse ve fazla yeşil alan örtüsü yoksa, ısıyı hapsedecek ve onu serbest bırakacaktır." diye bir değerlendirmede bulunuyor.
Tokyo'da yıllık ortalama sıcaklık
Japonya, artan sıcaklıklarla karşı karşıya kalma konusunda yalnız olmaktan uzak olsa da, hızla yaşlanan nüfusu nedeniyle sorun burada özellikle ciddi. Çevre bakanlığına göre 2020'de Japonya'daki sıcak hava dalgası ölümlerinin %86'sı 65 yaşın üzerindeydi.
Mayıs ayında Japonya kabinesi, yerel belediyeleri AC donanımlı soğutma sığınakları kurmaya zorlamak gibi önlemler de dahil olmak üzere, sıcak çarpmasına bağlı kayıpların sayısını azaltmaya yönelik bir planı onayladı. İnşaat işçileri gibi dışarıda çalışmaktan başka çaresi olmayan gruplar için de fanlı giysiler yaygın.
Tokyo'daki sıcaklık seviyeleri son yıllarda aşırı artış gösterdi
Maksimum sıcaklığın 35°C'yi aştığı gün sayısı Japonca'da meteoroloji kurumu tarafından kelimenin tam anlamıyla "aşırı sıcak gün" anlamına gelen “moushobi” olarak kategorize edilir. Bu sayılar son yıllarda inanılmaz bir artış gösteriyor.
Bazı durumlarda, ısı adası etkisi o kadar güçlü olabilir ki, binalar geceleri soğumaz ve bu da insanları tüm gün boyunca klima çalıştırmaya zorlayabilir. Maddi açıdan daha dezavantajlı olan gruplar, sıcak hava dalgası sırasında birden fazla gece boyunca yüksek stres seviyelerine maruz kalabilir ve fizyolojik etkilere yol açan uyku güçlüğü yaşayabilir.
Byrne, kentsel ortam gece boyunca ve sabahın erken saatlerine kadar sıcak kalırsa, "işte o zaman, ısıyla ilgili stres düzeylerini ve kentsel sıcaklıktan kaynaklanan aşırı ölümleri ve hastalıkları artırmaya başladığınız zamandır" diye özellikle vurguluyor.
Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr