Avrupa, duş süresini kısaltarak, araçları daha yavaş sürerek, çalışma saatlerini regüle ederek kış için enerji tasarrufu sağlamaya çalışıyor. AB yeni belirlediği hedeflerle önümüzdeki kış doğal gaz talebini azaltmak için çabalıyor.
Avrupa Komisyonu, 2016-2021 arası ortalama tüketime kıyasla, Mart 2023'e kadar doğal gaz kullanımını %15 oranında azaltmak için temmuz ayında bazı hedefler belirledi. AB’de farklı hükümetlerin önerileri şu şekilde:
Fransa
Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, doğal gaz kullanımında %10'luk bir azalma çağrısında bulundu ve gerekli inisiyatifin alınmadığı durumda tasarruf için zorunlu yaptırımların masada olacağının altını çizdi. Rusya’dan ithal edilen doğal gaz, Fransa'nın tüketiminin %15'ini oluşturuyor ve bu da Fransa’nın Rusya'ya AB’nin çoğundan daha az bağımlı olduğunu gösteriyor.
- Paris'in belediye başkanı 13 Eylül'de yaptığı açıklamada, Eyfel Kulesi'nin ışıklandırmasının 23.45'te kapatılacağını açıkladı.
- Klima kullanırken kapılarını açık bırakan mağazalara 750 Euro para cezası verilecek.
- Işıklı tabelalar saat 1 ve 6 arası kapalı kalacak.
Almanya
Almanya, Rusya kaynaklı doğal gaz kesintilerine en çok maruz kalan ülke. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, eylül ayında yürürlüğe giren bir dizi tedbiri uygulamaya koyan bir bildiri yayınladı.
-Kamu binaları en fazla 19°C’ye kadar ısıtılmalıdır.
- Vitrinlerin geceleri aydınlatılması yasaktır.
- Özel yüzme havuzlarının ısıtılmamalıdır.
İspanya
İspanya Parlamentosu gaz kullanımında %8'lik bir düşüşe karar Verdi.
- Çoğu kamu binası ve işletmedeki klima sıcaklıkları yaz aylarında 27°C’nin altında ve kış aylarında ısıtma 19°C’nin üzerinde olmamalıdır.
- Klimalı dükkanların kapıları kapatılmalıdır.
- Mağaza dış cephelerinde veya şehirlerdeki anıtlarda gece aydınlatması yapılmamalıdır.
Alınan bu önemler kış için yeterli olacak mı?
Bazı raporlarda, Avrupa'da doğalgaz kullanımını Mart 2023' e kadar %15 oranında azaltabilen bölgelerin düşen yakıt arzına ve yükselen enerji fiyatlarına rağmen kışı atlatabileceği tahmin ediliyor.
Goldman Sachs'ın kıdemli enerji stratejisti Samantha Dart, son aylardaki enerji tasarrufundaki %15 hedefini çoktan aştıklarını belirtti. Kuzeybatı Avrupa'nın ağustos ayındaki tahmini gaz tüketiminin ortalamanın %13 altında olduğunu da sözlerine ekledi. Avrupa’nın ortalama bir kış mevsimi geçireceği varsayımında herhangi bir ısıtma veya enerji krizi yaşanmayacağını belirtti.
Diğer tarafta bazı analistler hedeflerin kış sezonu için iddialı olduğunu aktarıyor. Eurasia Group direktörü Henning Gloystein, kışın yoğun hissedildiği dönemlerin Avrupa genelinde %20-30 oranında azaldığına dikkat çekti. Alışılan koşullarda devam eden endüstriyel faaliyetlerle enerji ihtiyacını %15 azaltmanın zor ama imkânsız olmadığını sözlerine ekledi. Hane halkı tüketiminde düşüşün, AB’de ekim ayında gerçekleşecek doğal gaz tarifesindeki değişim ve hükümetlerin agresif medya kampanyaları ile gerçekleşebileceğini söyledi.Son olarak Henning, kış boyunca AB’de oluşabilecek resesyonun özellikle düşük gelirli haneleri ve küçük sanayileri etkileyeceğini belirtti. Soğuk bir kışın enerji talebinin azaltılmasını zorlaştırabileceğini ve aynı zamanda Kuzey Denizi'nde meydana gelebilecek fırtınalar sırasında Norveç'te tahliyenin güçleşmesi nedeniyle arz kesintilerinin olasılığını artırabileceğini söyledi.
Rusya’nın Ukrayna işgalinin 7 ayı geride kalırken savaşın küresel çaptaki yapısal ve ekonomik etkileri, Avrupa Birliği ülkelerinde hissedilmeye devam ediyor. Enerji krizine karşı ülkeler öncelikli olarak kamu kurumlarına yönelik önlemleri alsalar da kişileri doğrudan etkileyen kararlar ve tavsiyeler de tasarruf planının bir parçası. Yürürlüğe giren önlemlerin beklenilen hedefleri karşılayıp karşılamadığı ilerleyen zamanlarda savaşın durumuna ve kış mevsiminin yoğunluğuna göre belli olacak.
Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr