Anasayfa

CDP plastik raporlamasını neden başlattı?

Daha önceden Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project) olarak bilinen CDP, plastik kredi piyasasını kanuna daha uygun hale getirmeyi amaçlayarak, aydınlatma platformunu (disclosure platform) plastik raporlamayı içerecek şekilde genişletiyor!

3 Dakikalık Okuma
|
Sürdürülebilirlik Stratejisi
Sürdürülebilir Değer Zinciri

Daha önceden Karbon Saydamlık Projesi (Carbon Disclosure Project) olarak bilinen CDP, plastik kredi piyasasını kanuna daha uygun hale getirmeyi amaçlayarak, aydınlatma platformunu (disclosure platform) plastik raporlamasını içerecek şekilde genişletiyor!

Bu yıldan itibaren şirketler, plastik kullanımlarını CDP'nin sistemi üzerinden bildirebilecekler.

Plastik raporlaması anketi, doğrudan operasyonlar, tedarik zinciri ve mal ve hizmetlerin nakliyesi dahil olmak üzere bir şirketin değer zincirinin çeşitli yönlerini kapsayacak. Şirketlerden plastikle ilgili riskleri, değerlendirme yöntemlerini, atık yönetimi uygulamalarını ve geri dönüşüm hedeflerini açıklamaları istenecek.

Bu neden önemli? 

CDP'nin plastik aydınlatmaya yönelik hareketi, bu kuruluşun çevresel raporlamaya yönelik daha geniş yaklaşımını yansıtıyor. Kuruluş, okyanus kirliliği ile bağlantısı da dahil olmak üzere plastik atığın etkilerini değerlendiriyor. Başlangıçta, plastik raporlama su anketinin (water questionnaire) bir parçası olacak, ancak CDP bu durumu gelecekte daha da genişletebilir ve değiştirebilir.

CDP Kuzey Amerika'nın şirketler ve tedarik zincirleri başkanı Simon Fischweicher'e göre, anketin faaliyetler bölümü çok önemli olacak. Üretim, paketleme ve plastikle ilgili diğer faaliyetlerin yanı sıra, tüketim sonrası ve sanayi sonrası plastiklere ve ürünlerde kullanılan işlenmemiş fosil yakıtlı plastiklere ilişkin ölçümleri izleyecek. CDP'nin anketi, Ellen MacArthur Vakfı'nın plastik kirliliği konusundaki döngüsellik ilkeleriyle yakından uyumlu olacak.

CDP'nin karbon salımları, su kullanımı ve ormanlar hakkında veri toplama konusunda bir geçmişi var. CDP, plastik raporlamayı da buna dahil ederek yalnızca aydınlatmayı değil, aynı zamanda kurumsal plastik kullanımında gerçek değişimi de sağlamayı hedefliyor. Kimyasallar, moda, yiyecek ve içecek, fosil yakıtlar ve paketleme gibi yüksek etkili sektörler bu yıl aydınlatma sürecine katılmaya davet ediliyor.

Şirketler tarafından plastik kullanımının artan takibi, şeffaflığı ve raporlanması, bir plastik kredi planı oluşturmaya yönelik ilk adım. Karbon kredilerine benzer şekilde şirketler, yeni plastik ürünler piyasaya sürerken çevreden eşdeğer miktarda plastiği ortadan kaldırarak plastik nötr (plastic neutrality) olduklarını iddia etmekle ilgileniyorlar. Plastic Credit Exchange, Plastic Bank, RePurpose ve Verra dahil olmak üzere birçok kuruluş, dünya çapında plastik kredi satışı ve plastik toplama ölçeğinin artırılmasıyla ilgileniyor.

Bununla birlikte, plastik krediler, karbon kredilendirme piyasasında karşılaşılanlara benzer zorluklarla karşı karşıya kalabilir ve potansiyel olarak şirketleri, kirliliklerini aktif olarak azaltmak yerine kredilere güvenmeye yönlendirebilirler. Yine de, CDP'nin standartlaştırılmış çerçevesi, şirketlere plastik kullanımlarını raporlamak ve değişime yönelik adımlar atmak için bir başlangıç noktası sağlayacak.

Fischweicher, CDP'nin modelinin yalnızca aydınlatmaya değil, aynı zamanda somut iyileştirmelere de yön vereceğine inanıyor. Plastik üretimi artmaya devam ettikçe, CDP'nin diğer alanlarda başarılı bir şekilde başardığı türden faydalı bir değişimi ortaya çıkarmak için gerçek bir fırsat var.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir