Anasayfa

Daha iyi veriler, moda sektöründeki çalışanları iklim risklerinden koruyabilir mi?

Bangladeş'teki hazır giyim fabrikaları, iklim kaynaklı sellere ve sıcaklık olaylarına karşı hazırlıklı olabilmek adına işçi verileri de dahil olmak üzere yeni veri kaynakları kullanıyor.

5 Dakikalık Okuma
|
İklim Kaynaklı Riskler ve Fırsatlar

Bangladeş'teki hazır giyim fabrikaları, iklim kaynaklı sellere ve sıcaklık olaylarına karşı hazırlıklı olabilmek adına işçi verileri de dahil olmak üzere yeni veri kaynakları kullanıyor.

Sektör yetkilileri, moda tedarikçilerinin fabrikaların konumunu belirlerken ve işçileri bu fabrikalarda güvende tutmaya çabalarken iklim risklerini göz önünde bulundurmaya başladıklarını bildirdi. Ancak, sektör genelindeki veri eksikliği, bu erken çabaların potansiyel tehditleri azaltma kapasitesini kısıtlıyor.

Önde gelen hazır giyim mağazalarından Team Group'un sürdürülebilirlik müdürü Mohammad Monower Hossain, iklim değişikliğinin tedarik zincirlerinde aksama riski oluşturabileceğini vurgulayarak, firmanın bu riskleri uzun vadeli iş stratejilerine entegre etmeye başladığını ifade etti.

Hossain, özellikle Bangladeş gibi alçak bölgelerde yeni fabrikalar kurarken arazi yüksekliği ve sel riskini dikkate aldıklarını belirtti. Ayrıca, yeşil bina sertifikaları ve çevresel sürdürülebilirlik taahhütleri ile bu konudaki çabalarını güçlendirdiklerini söyledi. Ancak Hossain, sektördeki geniş bir kesimin, iklim risklerine etkili bir şekilde karşı koymakta zorlandığını ve bunun da veri eksikliği ile ilişkilendirildiğini ifade etti.

Veri açığı

Bangladeş’te moda endüstrisi son yıllarda karbon ayak izini azaltmaya odaklanıyor. Büyük markalar çevreci alıcıları kazanmak ve küresel iklim hedeflerine ulaşmaya yardımcı olmak için salım azaltıcı değişikliklere yatırım yapıyor.

Ancak aşırı sıcak hava dalgalarından sellere kadar sektörün karşı karşıya olduğu iklim tehditlerine hazırlık çalışmaları ise daha yeni gündeme geliyor.  

İngiltere'deki Nottingham Üniversitesi'nde hazır giyim sektörü uzmanı olan ve iklim değişikliğinin Kamboçya'nın hazır giyim sektörü üzerindeki etkileri üzerine çalışan Sabina Lawreniuk, "Azaltım çözümlerine bu kadar çok ilgi göstermemiz, bazı açılardan adaptasyonun göz ardı edildiği anlamına geliyor" dedi.  

Lawreniuk ve bir grup araştırmacı ocak ayında, hazır giyim endüstrisinin, iş gücünün büyük bir bölümünü oluşturan işçilerin, özellikle de kadınların, refahını daha iyi koruması gerektiğini vurgulayan ve İngiltere hükümeti tarafından finanse edilen bir web sitesi olan "Görünmez İşçiler "i hayata geçirdi.  

Lawreniuk ve diğerlerinin yaptığı araştırma, örneğin Kamboçyalı işçilerin yarısından fazlasının iklim değişikliğinin yol açtığı bunaltıcı sıcaklar veya sellerle karşı karşıya kaldığını ve bu durumun kazançlarını ve sağlıklarını olumsuz etkilediğini ortaya koyuyor.  

Cornell Üniversitesi tarafından ocak ayında yayınlanan bir makale, artan ısı ve sel riskinin, moda tedarikçisi kilit ülkelerin artan tehditlere uyum sağlayamadıkları takdirde, 2050 yılına kadar  hazır giyim ihracat gelirlerinin %68'ine mal olabileceğini ve 8,6 milyon potansiyel istihdamı azaltabileceğini söylüyor.

Bu tür çalışmalar, küresel moda endüstrisinin iklim tehlikelerine uyum sağlamadaki olası başarısızlığının maliyetini rakamlarla ortaya koymaya yardımcı oluyor.  

Ancak bu tür daha geniş kapsamlı çalışmaların, hazır giyim şirketlerinin harekete geçmesine yardımcı olmak için konuma özgü, fabrika düzeyinde verilere dönüştürülmesi gerekiyor. Dhaka'daki BRAC Üniversitesi de bunun üzerinde çalışıyor.

Projenin teknik sorumlusu Matin Saad Abdullah, "Mapped in Bangladesh" projesinin çevresel sürdürülebilirlik, çalışma standartları ve afet riskleri konusunda fabrikalar için veri topladığını ve haritalandırdığını söyledi.  

Avrupa Birliği'nin kurumsal sürdürülebilirlik raporlama direktifi ve durum tespiti direktifi gibi yeni uluslararası düzenlemelerin, küresel markaları tedarik zincirlerindeki iklim ve işgücü riskleri konusunda sorumlu tutmayı amaçladığını ve doğru, objektif verilerin uyum sağlamalarına yardımcı olmak için anahtar olacağını ifade etti.   

Abdullah, projenin verilerinin endüstri ve hükümet tarafından fabrikalarda yenilenebilir enerji potansiyelinin araştırılmasından sel risklerinin haritalanmasına kadar her şey için kullanılabileceğini ve yatırımların doğru yerlere yönlendirilmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Çalışan deneyimleri  

Araştırmacılar, artan iklim risklerinin etkisini değerlendirmenin önemli bir parçasının da fabrika işçilerini dinlemek olduğunu belirtiyor.

Örneğin Dakka yakınlarındaki Gazipur'da bir konfeksiyon fabrikasında çalışan 40 yaşındaki Nasrin, Context'e, şiddetli ve düzensiz yağışların bazen yolları çamurlu suyla tıkayarak işe yürüyerek gitmeyi zorlaştırdığını, giderek ısınan yaz mevsiminin ise evde olmayı dayanılmaz hale getirdiğini anlattı.  

Küresel İşçi Diyaloğu (Global Worker Dialogue-GWD) gibi kuruluşlar bu tür hikayeleri toplayarak Bangladeş ve Kamboçya gibi ülkelerde giysi tedarik eden markaların karar alma süreçlerine dahil etmeyi amaçlıyor.  

GWD İcra Direktörü Guy Stuart, çoğu şirketin fabrika sıcaklığını katlanılabilir tutmak için soğutma sistemleri kurmanın iyi bir yatırım olduğunu düşündüğünü aktardı.  

Ancak sınırlı gelire sahip işçilerin fabrika dışında sıcaktan ve üretkenliklerini etkileyebilecek diğer tehditlerden kaynaklanan riskleri anlamayabileceği noktasına da dikkat çekti.

Birçok düşük gelirli fabrika çalışanı küçük, kalabalık ve sıcak odalarda yaşıyor- bu gerçek, sektördeki sorunları önemseyen düzenleyiciler, tüketiciler ve yatırımcılar için genellikle görünmez kalıyor.

Stuart, "İklim değişikliğine doğru bir şekilde uyum sağlamak istiyorsak, işçilerin ihtiyaçlarını dile getirmeleri, müzakere masasında yer almaları ve kendi endişelerini dile getirmeleri için yollar yaratmalıyız" dedi.  

Verilerden eyleme

Bazı üreticiler, karar alma süreçlerinde işçilerin bakış açıları da dahil olmak üzere mevcut yeni verileri dikkate almak için çalışıyor.

Geçen yıl, Dakka yakınlarındaki Savar'da bulunan bir Team Group fabrikasında çalışan işçiler, fabrikadaki işçilerin %40'ının şiddetli yağmurlar sırasında su basan bir patikadan geçerek işe geldiklerini ve bunun da işçilerin geç kalmasına veya işe gelmemesine yol açtığını belirttiler.  

Team Group'tan Hossain, şirketin daha sonra tıkanıklık noktasına bir köprü inşa etmek için ödeme yaptığını, böylece işe gidiş gelişlerin daha güvenli ve güvenilir hale geldiğini söyledi.

Hossain "İşçileri ayakta tutmadan işimizi ayakta tutamayız" dedi.  

Ancak GWD'den Stuart, fabrikaların ve işçilerin karşı karşıya olduğu daha büyük tehditlerin ele alınmasının koordineli bir çaba ve harcama gerektireceğini ifade etti.  

Stuart, örneğin hükümetlerin iklime dayanıklı evlere ve yollara yatırım yapabileceğini, hazır giyim sektörünün bu tür değişiklikleri desteklemek için yeterli vergi ödeyebileceğini ve alıcıların da tedarikçilere ve işçilere makul bir ücret ödenmesini sağlamaya yardımcı olabileceğini vurguladı.  

Endüstri ve hükümet için, iklim tehlikeleriyle mücadele etmek amacıyla yeterli finansmanı harekete geçirmenin,  bu tehlikeler ve nasıl yönetilebilecekleri hakkında güvenilir bilgiye sahip olunmasına bağlı olacağını belirten  Stuart, uygun düzenlemelerin yapılmasının da kilit önem taşıdığını belirtti.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

5 Dakikalık Okuma
October 11, 2024

Avrupa yeşil hidrojen vizyonunu nasıl daha güçlü bir şekilde hayata geçirebilir?

10 Dakikalık Okuma
September 13, 2024

Bankalar net sıfır için söz verdikleri ölçüde yol kat edemedi

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor