Anasayfa

Et ve süt endüstrisinin çevresel, sağlık, sosyoekonomik ve etik boyutları 

İklim değişikliğinden çevresel bozulmaya, halk sağlığı krizlerinden ekonomik eşitsizliklere kadar eşi benzeri görülmemiş küresel zorlukların kavşağında dururken, dönüştürücü ve sürdürülebilir çözümlerin aciliyeti hiç bu kadar hissedilir olmamıştı. Bu karmaşık manzaranın ortasında bitki bazlı beslenme toplumun yapısını, gezegenimizin sürdürülebilirliğini ve küresel kalkınmanın yörüngesini şekillendirmek için bireysel refahın ötesine geçen derin ve geniş kapsamlı etkiler yaratma kapasitesine sahip güçlü bir kaldıraç olarak ortaya çıkıyor.

5 Dakikalık Okuma
|
Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler
Net Sıfır ve Karbonsuzlaştırma

İklim değişikliğinden çevresel bozulmaya, halk sağlığı krizlerinden ekonomik eşitsizliklere kadar eşi benzeri görülmemiş küresel zorlukların kavşağında dururken, dönüştürücü ve sürdürülebilir çözümlerin aciliyeti hiç bu kadar hissedilir olmamıştı. Bu karmaşık manzaranın ortasında beslenme seçimlerimiz toplumun yapısını, gezegenimizin sürdürülebilirliğini ve küresel kalkınmanın yörüngesini şekillendirmek için bireysel refahın ötesine geçen derin ve geniş kapsamlı etkiler yaratma kapasitesine sahip güçlü bir kaldıraç olarak ortaya çıkıyor. 

Metan gazı ve iklim nötrlüğü tartışmaları

Et ve süt endüstrisinin çevresel ayak izi tartışmasında merkezi bir konu olarak, karbon dioksitten çok daha yüksek kısa vadeli ısınma potansiyeline sahip olan metan salımlarının altı çiziliyor. Metan, sığır, koyun ve diğer geviş getiren hayvanların sindirim süreçlerinin bir ürünü ve şu ana kadar küresel ısınmanın 0,5°C'sine neden olan güçlü bir sera gazı. Ayrıca, hayvancılık endüstrisinin, insan kaynaklı salımların yaklaşık üçte birini oluşturduğu biliniyor. 

Ancak, Hayvancılık endüstrilerinin, bazı akademik çalışmalara dayanarak ileri sürdükleri "iklim nötrlüğüne" dair son iddiaları bilim insanları, politika yapıcılar, çevre savunucuları ve daha geniş halk kitleleri arasında bir tartışma, inceleme ve ihtilaf fırtınasını ateşledi. Şüphecilik ve eleştiriyle karşılanan bu çalışmalar, kısa vadeli ölçümlere odaklanarak orantısız derecede yüksek bir küresel ısınma potansiyeline sahip, güçlü bir sera gazı olan metanın uzun vadeli etkilerini göz ardı ediyor. Böylece, iklim biliminin seçici ve potansiyel olarak yanıltıcı bir yorumunu sunuyor. 

“İklim nötr” terimi ilk olarak politika yapıcılar tarafından sera gazlarının net sıfır salımını ifade etmek için ortaya atıldı.  Ancak incelenen bazı raporlar, "iklim nötr" kavramını net-sıfır salım anlamından net-sıfır “ek” ısınma anlamına kaydırarak kullanıyor. "Ek" terimi, sektörün zaten neden olduğu ısınmanın üzerine eklenen ısınmayı ifade ediyor.  Dolayısıyla, metan salımları yüksek olan, ancak zamanla biraz azalan hayvancılık sektörü, her yıl atmosfere daha az metan eklediği ve dolayısıyla daha az “ek ısınma” sağladığı için iklim nötr olabileceğini iddia ediyor.  

Bu, bazı çalışmalarda "soğutma etkisi" olarak adlandırılıyor ve aslında atmosferi soğutmak yerine sadece biraz daha az ısıtmak anlamına geldiği için yanıltıcı bir ifade. Örneğin, bir çalışma ABD süt endüstrisinin, yıllık metan salımlarını yalnızca %1 ila %1,5 oranında azaltarak 2050 yılına kadar iklim nötrlüğüne ulaşabileceğini iddia ediyor. Bir diğeri, ABD’deki bazı hayvancılık sektörlerinin "zaten bir iklim çözümünün parçası" olduğunu ve Kaliforniya süt ürünleri endüstrisinin yıllık metan miktarının %1'in üzerinde azalması durumunda "soğumaya neden olabileceğini" belirtiyor. 

Ancak, metanın yakın vadeli iklim değişikliği gidişatını katalize etme ve şiddetlendirmedeki rolü hem derin hem de inkâr edilemez. Buna karşın, hayvancılık endüstrileri genellikle küresel ısınma potansiyeli (global warming potential - GWP*) ölçütü ve diğer sürdürülebilirlik endekslerinin sınırları dahilinde ifade edilen metan merkezli azaltım stratejilerine dar bir çerçevede odaklanıyor, indirgemeci anlatıları sürdürüyor ve çağdaş hayvancılık üretim sistemlerinin daha geniş ekolojik, iklimsel ve toplumsal etkilerinin gizliyor. Bu da, gerçekten sürdürülebilir ve eşitlikçi gıda sistemlerini teşvik etme çabalarını baltalıyor. Dahası, mevcut sürdürülebilirlik ölçümlerinin, karbon muhasebesi çerçevelerinin ve yaşam döngüsü değerlendirmelerinin doğasında bulunan metodolojik karmaşıklıklar, epistemolojik sınırlamalar ve yorumsal belirsizlikler önemli zorluklara, belirsizliklere ve tartışmalara yol açıyor.  

Gönüllü sürdürülebilirlik sertifikalarının, eko-etiketlerin, sektör öncülüğündeki girişimlerin ve kurumsal sosyal sorumluluk çabalarının yaygınlaşması görünüşte şeffaflığı, hesap verebilirliği ve tüketici katılımını teşvik ederken sıklıkla yeşil badana uygulamalarıyla sonuçlanıyor. Dolayısıyla halkın güvenini aşındırıyor ve gerçek anlamda sürdürülebilir gıdaya doğru ilerlemeyi engelliyor, küresel değer zincirleri içindeki sistemik eşitsizlikleri devam ettiriyor ve çevresel bozulmayı, biyolojik çeşitlilik kaybını ve sosyal adaletsizliği şiddetlendiriyor.

Halk sağlığı ve beslenme kalıpları 

Giderek artan sayıda kanıt gıda sistemleri, hava kirliliği ve halk sağlığı arasındaki karmaşık ve çok yönlü ilişkilerin altını çiziyor. Hayvancılık, doğrudan sera gazı salımlarının ötesinde, büyük miktarlarda amonyak üretiyor. Amonyak kardiyovasküler hastalıklar, solunum hastalıkları ve erken ölümler de dahil olmak üzere ciddi sağlık riskleri oluşturuyor.

Örneğin, hava kirliliğinin küresel sağlık üzerindeki etkisini ölçen bir araştırma, her yıl dış mekân hava kirliliğine atfedilebilecek milyonlarca erken ölüm yaşandığını ortaya çıkardı. Araştırmaya göre, bitki bazlı beslenmeye geçişin potansiyel sağlık yararları zorlayıcı ve acil bir zorunluluk olarak ortaya çıkıyor. Çalışmanın bulgularına göre böyle bir değişim, hava kalitesini iyileştirerek küresel olarak 236.000'e kadar erken ölümü önleyebilir. Tüm bunlar çevresel sürdürülebilirlik ile halk sağlığının birbirine ne kadar bağlı olduğunuı gösteriyor. 

Etik hususlar ve toplumsal değerler

Et ve süt endüstrisinin etik ikilemleri, ahlaki karmaşıklıkları ve toplumsal sonuçları, çevresel bozulma, kamu sağlığı ve sosyo-ekonomik eşitsizliklerden hayvan refahı, duyarlılık, haklar ve etik muamele hakkında derin soruları da içerecek şekilde uzanıyor. İnsan-merkezli değerler, turizm, ticarileştirme, nesneleştirme, sömürü ve duyarlı varlıkların araçsallaştırılması ile hayvanların acı çekmeden ve sömürülmeksizin özgürce yaşama hakkı temel bir etik çıkmaz oluşturuyor ve eleştirel ve etik düşünce ve dönüştürücü eylem gerektiriyor. Ayrıca, endüstrinin çeşitli topluluklar, yerli halklar ve savunmasız gruplar içinde sistemik adaletsizlikleri, sosyoekonomik eşitsizlikleri ve kültürel marjinalleşmeyi sürdürme rolü, gıda üretimi, tüketimi, dağıtımı ve yönetiminin tüm boyutlarında etik bütünlüğü, sosyal sorumluluğu ve ahlaki düşünceyi öncelikli kılan, kapsayıcı ve adil bir gıda sistemine doğru bir değişim zorunluluğunu vurguluyor. 

Sağlığın ötesinde: bitki bazlı beslenmenin çok yönlü ekonomik faydaları

Bitki bazlı beslenmenin sağlık açısından faydaları ikna edici olsa da doğrudan sağlık hizmetlerinden tasarruf, artan iş gücü verimliliği ve daha geniş makroekonomik kazanımları kapsayan ekonomik sonuçları da aynı derecede dikkate değer. Ön ekonomik analizler, bitki bazlı beslenmeye küresel geçişin, küresel GSYİH'yi %1'in üzerinde artırabileceğini ve bunun da 1,3 trilyon ABD doları kadar şaşırtıcı bir rakama dönüşebileceğini öne sürüyor. Dahası, ekonomik mantık toplumsal refahı, eşitliği ve dayanıklılığı kapsayacak şekilde geleneksel ölçütlerin ötesine uzanıyor. Bitki bazlı beslenme, beslenmeyle alakalı hastalıklarla ilişkili sağlık harcamalarını azaltarak ve iyileştirilmiş hava kalitesi yoluyla iş gücü verimliliğini artırarak, sürdürülebilir kalkınma ilkeleriyle uyumlu bütünsel bir ekonomik çerçeve sunuyor. 

Politika müdahaleleri ve sistemik değişim

Bitki bazlı beslenmenin dönüştürücü potansiyelinin farkına varılması, bireysel tercihlerin ötesine geçerek politika müdahalelerini, kurumsal reformları ve kolektif eylemi kapsayan çok yönlü ve entegre bir yaklaşımı gerektiriyor. Politika yapıcılar, sektör paydaşları, sivil toplum kuruluşları ve halk, mevcut sistemleri yeniden kalibre etmek, teşvikleri sürdürülebilir uygulamalarla uyumlu hale getirmek ve inovasyon ve girişimcilik için uygun bir ortam geliştirmek için iş birliği yapmalı. 

21. yüzyılın karmaşıklıklarında yol alırken, cesur ve dönüştürücü eylem zorunluluğu hiç bu kadar net olmamıştı. Bitki bazlı beslenme sürdürülebilir kalkınmanın temel taşı olarak ortaya çıkıyor. Bu değişimi benimseyerek, politika reformlarını savunarak ve sürdürülebilirlik ve sorumlu tüketim kültürünü teşvik ederek gelecek nesiller için dayanıklı, eşitlikçi ve gelişen bir geleceğe doğru bir rota çizebiliriz. Harekete geçmenin tam zamanı; Riskler yüksek ve fırsatlar sınırsız. Birlikte sağlık, refah ve sürdürülebilirliğin birleştiği ve daha parlak bir yarının temellerini attığı bir dünyayı şekillendirme gücüne sahibiz. 

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

5 Dakikalık Okuma
October 11, 2024

Avrupa yeşil hidrojen vizyonunu nasıl daha güçlü bir şekilde hayata geçirebilir?

10 Dakikalık Okuma
September 13, 2024

Bankalar net sıfır için söz verdikleri ölçüde yol kat edemedi

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor