Anasayfa

Kapsayıcı küresel ekonomi için etkili Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık girişimleri

Hızlı değişimle karakterize edilen değişken bir küresel ortamda büyümeyi canlandırmak, inovasyonu hızlandırmak ve dayanıklılığı teşvik etmek için eşitlik ve kapsayıcılığın desteklenmesi giderek daha kritik hale geliyor.

5 Dakikalık Okuma
|
Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Çeşitlilik
S360 Güncel

Dünya Ekonomik Forumu, yıllık DEI Lighthouse Programı aracılığıyla, bağımsız bir uzman paneliyle birlikte 2023 ve 2024 yıllarında, kanıtlanmış etkileri için iki kurumsal Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık (Diversity, Equality, and Inclusion - DEI) girişimi grubunu ortaya çıkardı. Ocak 2024 itibariyle, Forum'un DEI Lighthouse havuzunda hedefleri ve etkileriyle öne çıkan başarılı programların yanı sıra 13 öne çıkan, yenilikçi ve umut verici tasarım ilkelerine sahip, girişimin yer aldığı 15 Lighthouse vaka çalışması bulunuyor.

Etkili DEI girişimlerinin ortaya çıkarılması

Geçtiğimiz iki yıl içinde Dünya Ekonomik Forumu'nun Yeni Ekonomi ve Toplum Merkezi 70'ten fazla şirkete DEI yolculuklarında eşlik etti ve DEI Lighthouse Programı aracılığıyla küresel çapta etkili DEI girişimlerini belirledi, ortaya çıkardı ve vurguladı.

2024 DEI Lighthouse Insight Raporu, bağımsız bir uzman paneli tarafından seçilen DEI girişimlerinin en son grubunu içeriyor. Bu girişimler bir veya birden fazla yetersiz temsil edilen grup için önemli, ölçeklenebilir, ölçülebilir ve sürdürülebilir etki elde ettiği için seçiliyor.

2023 ve 2024 gruplarından oluşan DEI Lighthouse havuzu, şu anda 15 DEI Lighthouse'un yanı sıra farklı sektör ve coğrafyalardan umut verici ve yenilikçi tasarım özellikleriyle öne çıkan 13 vaka içeriyor.

DEI Lighthouse programının amacı, etkili girişimleri ortaya çıkarmak ve ölçeklendirmek, liderleri küresel iş dünyası ve politika oluşturma alanında DEI etkisine daha hızlı katkıda bulunmak için gerekli içgörülerle donatmak ve nihayetinde herkes için daha kapsayıcı ekonomileri şekillendirmek.

Karşılaşılabilecek zorluklar nelerdir?

Dünya 2024 yılında çok sayıda zorlukla karşı karşıya. Ekonomik dalgalanmalar, jeopolitik gerilimler ve yüksek eşitsizlik seviyeleri devam ederken teknolojik aksaklıklar ve hızlı bir yeşil dönüşümle ilişkili riskler çalışanları yerinden ediyor ve becerileri zayıflatıyor.

Forum'un Küresel Cinsiyet Uçurumu Raporu 2024, şu anda cinsiyet eşitliğine ulaşılmasında 134 yılın ön görüldüğü ekonomik cinsiyet uçurumunu kapatmak için önümüzde uzun bir yol olduğunu vurguluyor. Farklı renklerden insanların, engellilerin ve kendilerini LGBTQI+ olarak tanımlayan kişilerin karşılaştığı ekonomik uçurumlar da aynı derecede önemli ve eşitsizlikler genellikle kesişme noktalarında daha da şiddetleniyor.

Çeşitlilik, Eşitlik ve Kapsayıcılık yaklaşımımız

Bu karmaşıklıkların ortasında, iş dünyasında ve küresel ekonomide çeşitlilik ve kapsayıcılığın güçlendirilmesi, büyümenin canlandırılması, inovasyonun hızlandırılması eşitsizliklerin azaltılması ve dayanıklılığın artırılması için giderek daha kritik hale geliyor.

İş dünyası daha dirençli, canlı ve kapsayıcı ekonomileri teşvik eden tedbirleri proaktif bir şekilde tasarlamak ve desteklemek için önemli bir baskı gücüne sahip.

Araştırmalar, kapsayıcı politikaların ve sürekli çeşitlilik ve kapsayıcılık programlarının uzun vadeli faydalarını tutarlı bir şekilde ortaya koymakta ve kapsayıcılığı sadece ahlaki bir zorunluluk değil, aynı zamanda küresel riskler ve zorluklar karşısında sürdürülebilir büyümeyi ve dayanıklılığı destekleyen stratejik bir zorunluluk haline getiriyor.

DEI Lighthouses Insight Report 2024'te yer alan yedi DEI Lighthouse kanıtlanmış etkileri ve başkalarına ilham verme kapasiteleri nedeniyle bağımsız bir uzman paneli tarafından seçildi. Raporda, girişimlerin her biri için kilit başarı faktörlerini vurgulayan ayrıntılı vaka çalışmaları yer alıyor.

Banco Pichincha

Şirket içi politikaları değiştirerek, kadınlara özel ürün ve hizmetler tasarlayarak ve kadın girişimciler için cinsiyet tahvilleri çıkararak Ekvador'da erkekler ve kadınlar arasındaki finansman açığını kapattı.

  • Şirket, Aralık 2020 ile Mayıs 2023 arasında erkekler ve kadınlar arasındaki finansman açığını %16 oranında kapattı.
  • Şu anda 4 milyon müşterisinin %48'ini kadınlar oluşturuyor.
  • Mikrofinans segmentinde ise kadınlar müşterilerin %56'sını temsil ediyor.

HEINEKEN

Kadınların bu iş koluna çekilmesi ile bu iş kolunda tutulması ve geliştirilmesine yönelik çabaların yanı sıra iş yerinde kapsayıcılığın geliştirilmesi yoluyla satışta kadın temsilini artırdı.

  • Satış fonksiyonundaki kadın üst düzey yöneticilerin temsili 2020'de %9'dan 2022'de %19'a yükseldi.

Hong Kong Exchanges and Clearing Limited (HKEX)

Tek cinsiyetli yönetim kurullarını yasaklayarak ve ihraççıların ve borsada listelenmek için başvuru yapanların asgari yönetim kurulu cinsiyet çeşitliliği gerekliliklerini düzenleyerek HKEX'te listelenen ihraççıların yönetim kurullarında cinsiyet çeşitliliğini ilerletti.

  • Borsaya kayıtlı ihraççıların yönetim kurullarındaki kadın direktörlerin oranı 2020'de %14,6'dan %17,3'e (Ağustos 2023 itibarıyla) yükseldi.
  • Yönetim kurulunda kadın üye bulunmayan ihraççıların oranı 2020'de %31,5'ten %21,4'e geriledi (Ağustos 2023 itibarıyla).

Ingka Group (IKEA)

Tüm işletmelerinde 50/50 cinsiyet dengesine ve ücret eşitliğine ulaştı.

  • Şirket genelindeki tüm yönetici pozisyonlarının %50,2'si kadınlar tarafından dolduruluyor.
  • Ülke CEO'su pozisyonlarının %48'inde kadınlar yer alıyor.
  • Ücrette cinsiyet farkı şu anda tüm organizasyonda ve tüm seviyelerde %5'in altında seyrediyor.

McKinsey & Company

Tüm meslektaşların 12 haftadan uzun süreli devamsızlık dönemlerinden sonra başarılı bir şekilde yeniden giriş yapmalarını sağlamak için onlara destek ve kaynaklar sağlayarak iyi bir şekilde desteklenmelerini sağlayarak firmanın geri kalan çalışamlarıyla aralarındaki yıpranma farklarını azalttı.

  • İzinden dönen AB danışmanı anneler arasında işten ayrılma oranı %20 düştü.
  • 2019'dan bu yana 1.100 Avrupalı ebeveyn programdan yararlandı (600 Avrupalı danışman anne).
  • Geçtiğimiz yıl, programı tüm ofislerine ölçeklendirdi. Bugüne kadar dünya çapında 1.500'den fazla meslektaşımız programı kullanmaya hak kazandı.

PepsiCo

Küresel bir öz-kimlik kampanyası başlatarak LGBTQI+ kapsayıcılığını ve farkındalığını teşvik ediyor ve tüm işletme genelinde öz-kimliği teşvik eden teknolojik araçlardan ve eğitimlerden yararlanıyor.

  • 33 ülkede 12.400'den fazla çalışan gönüllü olarak cinsel yönelimlerini ve cinsiyet kimliklerini beyan etti.
  • Dünya çapında 71 ülkede yaklaşık 63.000 çalışan, isimlerinin görüntülenme şeklini tercih ettikleri isimle güncelledi
  • 36 ülkede 7.400 çalışan zamirlerini paylaştı.

Salesforce

Deneyimlerini, kariyerlerini veya aidiyet duygularını etkileyen sistemik engellerin üstesinden gelmeye yardımcı olmak için çalışanlarını, şirket içi koçlar ve düşünce ortaklarıyla gizli görüşmelerde buluşturdu.

  • Program, 2020'den bu yana 2.400'den fazla çalışanı destekledi ve programın bireysel düzeyde yüksek derecede dönüştürücü etkisi olduğu kanıtlandı.
  • Salesforce, anonimleştirilmiş geri bildirimleri iş liderliği ile paylaştı ve bu da birkaç yeni dahili DEI girişimini besledi.

Nasıl dahil olabilirsiniz?

Yeni Ekonomi ve Toplum Merkezi (the Centre for the New Economy and Society) tarafından düzenlenen DEI Lighthouse Programı, kurumsal ekosistemdeki etkili kurumsal girişimleri belirlemek için tasarlanmış yıllık bir çaba.

Kuruluşların etkili DEI girişimlerini sunmaları için bir sonraki fırsat, Nisan 2024'te başvurulara açılacak olan 2024/25 DEI Lighthouse Programı olacak.

DEI Lighthouse Programı hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Bu içerik orijinal kaynağından çevrilmiş ve derlenmiştir. Orijinal kaynağa buradan ulaşabilirsiniz.

S360'ta ortak değer yaratmayı odağımıza alarak günümüzün en önemli sürdürülebilirlik problemleri üzerine stratejik öneriler geliştiriyor, böylece kârı amaçla birleştiriyoruz.

Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr

İlginizi çekebilecek diğer makaleler

3 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Veriler, geçtiğimiz 12 aylık dönemde sıcaklıkların sanayi öncesi dönem ortalamasının 1,5 derece üzerinde olduğunu gösteriyor

4 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Dünya Mülteciler Günü: Yenilikçi yaklaşımlar sürdürülebilir geçim kaynaklarının inşasına nasıl yardımcı olabilir?

2 Dakikalık Okuma
July 26, 2024

Kuşaklar arası liderlik iş dünyasını ve toplumu güçlendirebilir