İklim krizinin aşılması için, benzin ve dizelle çalışan otomobillerin yenilenebilir alternatiflerle değiştirilmesi bir ihtiyaç.
Elektrikli araçlar (EV) yaygın olarak mevcut en iyi seçenek olarak görülüyor. Bunun nedeni, elektrikli araçların fosil yakıt ihtiyacını ortadan kaldırarak şebekeden yenilenebilir elektrikle çalıştırılabilmesi.
Bu demek oluyor ki bu tür araçlar enerjiyi %100'e yakın bir verimlilikle depolayabilir ve serbest bırakabilirler. Halbuki çoğu modern otomobildeki içten yanmalı motor, yakıttan aldığı enerjinin yalnızca yaklaşık %30'unu faydalı bir şekilde dönüştürebiliyor.
Elektrikli araçlar, ayrıca binlerce kez şarj edilebilir ve geleneksel arabalara benzer olarak ömür boyu kullanılabilirler. Bu mühendislik başarısının sebebi ise, şarj edilebilir piller.
Lityum-iyon maddesi, piyasada bulunan en yüksek performanslı pil teknolojisi. Ancak bu pillere olan talep hızla artarken, bu pilleri yapmak için kullanılan hammaddelerin maliyeti de hayli yüksek, öyle ki yalnızca lityum karbonatın fiyatı 2020 sonu ile 2022 arasında on kat artış gösterdi.
Bilinen lityum yataklarının %84'ünden fazlasının Arjantin, Avustralya, Şili ve Çin'de olduğu göz önüne alındığında, lityum iyon pillerin hammaddelerini güvence altına almak üreticiler için zor ve pahalı olabiliyor.
Ancak neyse ki, lityum yerine sodyum iyonlarına dayalı piller bu sorunların üstesinden gelebilir ve satın alınması daha ucuz olan elektrikli araçların üretilmesinin yolunu açabilir.
Maliyet avantajları
Son yenilikler, sodyum pillerin bazı lityum iyon sistemlerine, özellikle de sektörde LFP olarak bilinen lityum demir fosfat katotlarını kullananlara rakip olmaya başladığını gösteriyor..
LFP içeren piller, sınıfının en iyisi olan teknoloji kadar yoğun enerji depolayamasa da, genellikle %20 civarında daha ucuz oldukları için giderek önem kazanıyor.
Son analizler, en yeni sodyum iyon pil paketlerinin, daha ucuz hammaddeler sayesinde LFP pillerinin maliyetini bile düşürebildiğini gösteriyor. Sonuç olarak, sodyum iyon teknolojisi, özellikle işe gidip gelenler ve şehir içi sürücüler için yeterli menzile sahip, düşük maliyetli elektrikli araçlar sunabiliyor.
Çin, bu potansiyeli hali hazırda fark eden ülkelerin başında geliyor. Çinli akü şirketi CATL geçtiğimiz günlerde Çinli otomobil üreticisi Chery'ye yeni bir elektrikli araç modeli için sodyum iyon aküleri tedarik etmeyi planladığını açıkladı.
Diğer iki Çinli üretici, HiNa ve JAC grubu da 155 mil menzile sahip sodyumla çalışan bir modelin Çin'de yaklaşık 10.000 ABD Dolar’a satıldığını duyurdu.
Ancak sodyum iyon pillerin enerji yoğunluğunu iyileştirmeye yönelik olarak hala önemli atılımlara ihtiyaç duyulmakta.
Yapılarında daha fazla sodyum iyonu depolayabilen ve daha yüksek voltaj çıkışı sunabilen, böylece daha iyi elektrikli araç sürüş menzillerine dönüştürülebilecek yeni katot malzemelerinin geliştirilmesine yönelik araştırmalar sürüyor.
Günümüzde, sodyum iyon piller artık elektrikli araç pazarına girmeye başlıyor. Sodyum iyon pillerin, daha kısa menzilli lityum pillerle rekabet etmede ne kadar ileri gidecekleri henüz bilinmiyor. Bu durum ekonomik dalgalanmalara ya da malzeme bilimindeki ilerlemelere bağlı olsa da en azından yakın gelecekte sodyum iyonlu elektrikli araçlar hakkında çok daha fazla şey duyulacağı oldukça yüksek bir ihtimal olarak değerlendiriliyor.
Detaylı bilgi için kurumsal web sitemizi ziyaret edebilirsiniz: www.s360.com.tr